Medisch Pedicure salon Bodycare in Amsterdam Noord | ABC | Medisch Pedicure
salon Bodycare & Janssen Cosmetcis | professional care for your skin BODY | Body Rituals & Treatments MakeUp Artist | LOOkX Wild Flower make-up collectie Spring 2018 OPI ProSpa Manicure & Pedicure

ABC

Veel voorkomende voetklachten

Check zelf of uw voeten in goede conditie zijn.

Hebt u wel eens last van één van deze veelvoorkomende klachten?

1. Ingroeiende nagel; heeft u last van een teennagel die in de huid drukt en pijn-klachten veroorzaakt?
2.Likdoorn (eksteroog)
3. Eelt; heeft u last van (overmatig) eelt op uw voeten, bijvoorbeeld onder de bal van uw voet of aan de onderkant van een teen of de hiel?
4. Kloven
5. Wratten
6. Schimmelnagel; is de nagel van uw teen dikker en/of brokkelig en verkleurd?
7. Voetschimmel; heeft u wel eens last van jeukende en irriterende plekjes tussen uw tenen of op uw voetzool?
8. Blaren
9. Zweetvoeten
10. Vermoeide voeten; heeft u ’s avonds - na uw werk - pijnlijke en vermoeide voeten?
11. Wintervoeten; Heeft u in de winter rode gezwollen voeten en/of tenen die bij kou pijnlijk zijn en bij warmte hevig gaan jeuken?

Onderstaand treft u een uitgebreidere uitleg van de meest voorkomende voetklachten:

1. Ingroeiende nagel

Een veelvoorkomende klacht is een ingroeiende nagel. Dit is niet alleen pijnlijk, maar kan ook een ontsteking veroorzaken. Meestal bij de grote teen. De grootste risicofactoren voor het ontstaan van ingroeiende teennagels is druk door slecht passende schoenen, het verkeerd -te kort- knippen van nagels en een weke nagel-omgeving door veel baden of transpiratie. Zijwaartse druk van te smalle schoenen dringt de nagelwal over de nagel heen. Bovenwaartse druk door schoenen met te weinig ruimte in hoogte voor de tenen, duwt de nagel dieper in het nagelbed. Ook veel pubers hebben er last van. Waarschijnlijk als gevolg van dunne nagels (door hun snelle groei) in combinatie met vaak te kleine schoenen. salon Bodycare kan de klachten verhelpen en er voor zorgen dat de nagel drukvrij komt te liggen. Verder zijn er diverse technieken (nagelbeugels of tamponeren) voorhanden om herhaling van ingroeien te voorkomen. Ook kan salon Bodycare u adviseren over de aanschaf van schoenen.

2. Likdoorn

Een likdoorn, ook wel eksteroog genoemd, is een sterke eeltvorming op een klein gebied van de huid. Door langdurige plaatselijke wrijving en druk; door verkeerde schoenen, door een verkeerde stand van de voet of de tenen, of een combinatie van beide. Het eelt wordt in een puntvorm in de voet gedrukt. Een likdoorn groeit van buiten naar binnen. Door de kegelvorm, met de punt naar binnen, doet deze pijn als men er op drukt. salon Bodycare kan likdoorns verwijderen en u adviseren over de juiste schoenkeuze. Indien u met regelmaat de likdoorn laat verwijderen door middel van snijden, frezen en soms drukvrij leggen, kan de likdoorn op den duur kleiner worden en zelfs verdwijnen, mits natuurlijk de oorzaak ook wordt opgeheven.

3. Eelt

Eelt heeft een geelachtige kleur en kan pijnlijk of branderig aanvoelen. In feite kan men eelt beschouwen als een bescherming die het lichaam aanbrengt tegen de van buiten komende druk of wrijving. Echter de mate van eeltvorming verschilt van persoon tot persoon. Overmatig eelt aan de voeten geeft vaak aanleiding tot vervelende klachten. Verkeerde schoenen en standafwijkingen van de voeten zijn veelal een oorzaak van eeltvorming. Ook extreme zweetvoeten kunnen een oorzaak zijn. salon Bodycare kan eelt verwijderen en kan ook de oorzaken daarvan bepalen en advies geven over het verminderen of voorkomen van eeltvorming.

4. Kloven

Kloven zijn plekken waar de huid gespleten is. Ze ontstaan vaak omdat de huid droog is geworden. Kloven komen meestal aan de eeltranden van de hiel voor maar ook tussen de tenen en kunnen erg pijnlijk zijn. Deze kloven kunnen zelfs gaan bloeden en ontsteken. De oorzaak is dat het eelt erg droog is of juist verweekte huid. Vooral bij het lopen op blote voeten en 's zomers is het eelt droger en treden kloven gemakkelijker op. salon Bodycare kan handmatig en/of machinaal de harde randjes weghalen en nabehandelen met een speciale (kloven)crème.

5. Wratten

Wratten zijn plaatselijke goedaardige huidwoekeringen die veroorzaakt worden door een virus, deze zijn dus besmettelijk. Ze worden veelal opgedaan in bijvoorbeeld zwembaden en sportzalen of door het passen van schoenen met blote voeten. Een beschadigde huid door wondjes of kloven is vatbaarder voor het binnendringen van het virus. Voetzoolwratten zijn vaak met een laagje eelt bedekt en lijken daardoor nogal eens op een likdoorn. Eén van de verschillen tussen likdoorn en voetzoolwrat is dat de wrat pijn geeft bij zijwaartse druk (knijpen) en de likdoorn bij druk van boven. Ook kenmerkend voor voetwratten is dat het eelt zich vormt als lapjes over elkaar heen en er zwarte kleine puntjes te zien zijn. 'Bloemkool-achtige' wratten komen ook voor waarbij er sprake is van een woekering van de huid over een groter gedeelte. Doordat er bloedvaatjes in meegroeien, kan een wrat gemakkelijk bloeden. Als de wratten zich onder de voet bevinden kunnen ze erg pijnlijk zijn.

6. Schimmelnagel

Een schimmelnagel, in de volksmond ook wel kalknagel genoemd, geneest nooit vanzelf. De nagel heeft vaak een verkleurde (geelbruin), doffe en brokkelige nagelplaat en kan zelfs los gaan zitten, terwijl zich onder de nagel een ophoping van nagelsubstantie bevindt. De oorzaak is een schimmelinfectie. Schimmels hebben het prima naar hun zin in slecht groeiende, vochtige of beschadigde nagels. De meest voorkomende infectie-bronnen zijn het zwembad, de sporthal-douche, en de sauna. Ook een vochtige huid, nauwe schoenen, en wassen met teveel zeep kunnen de infectie stimuleren. Iemand met een schimmelinfectie kan miljoenen sporen verspreiden die heel lang besmettelijk blijven.
Behandeling is noodzakelijk. Uw huisarts kan geneesmiddelen voorschrijven, die een schimmelinfectie kunnen bestrijden. Er zijn ook producten te koop bij salon Bodycare tegen schimmelnagels. Een ondersteunende behandeling door de Pedicure is van belang. salon Bodycare kan dikke en soms pijnlijke schimmelnagels dunner maken en maakt de omgeving van de nagel goed schoon, waardoor de genezing sneller verloopt. Ook is het aan te bevelen schoenen en sokken met een schimmeldodend poeder te behandelen.

7. Voetschimmel

Voetschimmel is een schimmel die het beste gedijt in een vochtige en warme omgeving. Deze infectie loopt u makkelijk op als u op blote voeten loopt, bijvoorbeeld in de sauna, de kleedkamer van de sportschool of in het zwembad. Het wordt daarom ook wel zwemmerseczeem genoemd. Bovendien is een hoge pH waarde van de voethuid ook goed voor de ontwikkeling van een schimmel. Het geregeld wassen van de voeten met zeep kan dus averechts werken! Voetschimmel is besmettelijk, zowel voor andere delen van uw huid als voor andere mensen. Neem daarom de volgende aanwijzigen in acht om zo snel mogelijk van zwemmerseczeem af te komen:


 • Was de voeten zonder zeep of met een zeep met een zure pH waarde.
 • Droog de voeten na het wassen altijd goed af, ook tussen de tenen.
 • Gebruik voor het afdrogen van de voeten een aparte handdoek en was deze na gebruik op 60°.
 • Draag zo veel mogelijk sokken die vocht opnemen
 • Draag schoenen die ventileren
 • Gebruik zonodig een schimmeldodende voetcrème
 • Behandel schoenen en sokken met een schimmeldodend middel

8. Blaren

Een blaar is een holte in of onder de opperhuid die gevuld is met vocht. Een bekende oorzaak is druk of wrijving van te nauwe schoenen. Dat kan pijnklachten veroorzaken, die uw pedicure kan behandelen. Hygiëne is erg belangrijk bij het behandelen van blaren. Uw pedicure desinfecteert de blaar, maakt deze open en drukt het vocht er voorzichtig uit, waarna de plek wordt verbonden.Door de volgende tips in acht te nemen voorkom je blaarvorming:


 • Besteed veel aandacht aan het kopen van goed passende schoenen. Laat altijd de maat nemen en altijd als u staat.
 • Koop schoenen bij voorkeur aan het einde van de dag. Dan zijn de voeten altijd wat gezwollen.
 • Draag altijd sokken of kousen zodat uw voeten en schoenen van elkaar gescheiden zijn.
 • Houd uw voeten droog. Zonodig kunt u een voetpoeder gebruiken.
 • Draag een goede kwaliteit sokken of kousen (van wol of katoen)

9. Zweetvoeten

De oorzaak van zweetvoeten ligt soms in een stofwisselingsstoornis, of een emotionele stoornis. Maar bij zweetvoeten kan ook de voetbekleding de oorzaak zijn, bijvoorbeeld synthetische schoenen of sokken. Uw pedicure kan u hierover adviseren en helpt u uw klachten te voorkomen. Voeten die vies ruiken worden veroorzaakt door de afvalstoffen van de bacteriën in uw zweet. Door producten te gebruiken die het zweten tegen gaan kunt u snel van uw zweetvoeten afkomen. Daarnaast helpen de volgende tips ook:


 • Verwissel regelmatig (minimaal eenmaal per dag) uw sokken
 • Maak uw voeten iedere dag erg goed schoon. Ook tussen uw tenen!
 • Draag, wanneer het klimaat dat toelaat, zoveel mogelijk open schoenen
 • Wissel ook per dag uw schoenen, leer houdt namelijk 48 uur het vocht vast

10. Vermoeide voeten

De oorzaak van pijnlijke en vermoeide voeten kan zijn dat u verkeerde schoenen draagt of een verkeerde houding of voetstand hebt. En wist u dat als uw voeten pijn doen, ongemerkt ook uw houding kan veranderen. Daardoor kunnen weer rug- of nekklachten ontstaan. salon Bodycare kan u adviseren over de aanschaf van schoenen en de verzorging van uw voeten.

11. Wintervoeten

Heeft u in de winter rode gezwollen voeten en/of tenen die bij kou pijnlijk zijn en bij warmte hevig gaan jeuken? De kans is groot dat u wintervoeten/-tenen heeft en last heeft van rode, gezwollen plekken. Bij kou zijn deze erg pijnlijk. Bij warmte treedt jeuk op. Wintervoeten ontstaan door een te lange blootstelling aan kou, waardoor een verstoring ontstaat van de bloedsomloop in de huid. De ene persoon is gevoeliger voor kou en dus het krijgen van wintervoeten dan de ander. salon Bodycare geeft u graag advies en tips over het behandelen en mogelijk voorkomen van wintervoeten. Bij complicaties zoals ontstekingen, zweren en blaren moet u een arts raadplegen. Wanneer u last heeft van wintertenen kunt u het beste:


 • blootstelling aan kou vermijden (zeker wanneer u hiervoor gevoelig bent!)
 • vooral ook geen hete kruiken of andere warmtebronnen gebruiken
 • afwisselend koude en warme voetbaden nemen
 • warme voetbedekking gebruiken (wollen of katoenen sokken)
 • een crème gebruiken die de doorbloeding van de huid bevordert

terug naar ABC

Voetproblemen? Geen probleem bij salon Bodycare!